کاربرد بسته بندی هوشمند در افزایش زنده مانی پروبیوتیک ها

با تغییر در سیستم های فروش و توزیع مواد غذایی نیاز به انواعی از بسته بندی که در آن محصول احتیاجی به نگهداری در شرایط خاص دمایی یا رطوبتی ندارد، احساس می شود. ضمن اینکه بسته بندی باید شرایط مناسب برای حفظ کیفیت و خواص سلامتی بخش محصول تا زمان مصرف آنرا فراهم کند.

علاوه بر نقش بسته بندی در حفظ کیفیت محصولات، نمی توان اهمیت آنرا در برقراری ارتباط با مصرف کنندگان نادیده گرفت. بسته بندی های هوشمند و فعال از جمله سیستم های نوین مطرح شده در صنایع غذایی هستند که بابهره گیری از علوم پیشرفته کنونی ضمن حفظ و کنترل کالا، نقش مهمی را در برقراری ارتباط با مصرف کنندگان بر عهده دارند. کلمه هوشمندی (smartness) در بسته بندی، به گستره ای از خصوصیات اشاره دارد که با توجه به نوع محصولی که بسته بندی می شود (مانند غذا، نوشیدنی، فرآورده های دارویی) متفاوت خواهد بود. در اینجا نمونه ای از کاربردهای بسته بندی هوشمند در افزایش زنده مانی پروبیوتیک ها ذکر می گردد.

بسته بندی هوشمند با طراحی نی های آزاد ساز پروبیوتیک قادر است، محصولات نوشیدنی نظیر ماست نوشیدنی ، دوغ و یا هر نوشیدنی دیگر را به محصولی پروبیوتیک تبدیل کند. دراین سیستم با عبور نوشیدنی از نی های مخصوص، میکروارگانیسم های موجود در نی به درون نوشیدنی توزیع شده و آنرا به محصولی پروبیوتیک تبدیل می کند . ساختار نی متشکل از پلی مرهایی با ساختار تلسکوپی است که در بخش داخلی آن باکتری های لاکتیکی پروبیوتیک تثبیت شده اند، این باکتری مفید با مکیده شدن به داخل نی، به درون نوشیدنی وارد میشوند.

از مشکلات رایج در محصولات حاوی باکتری های پروبیوتیک احتمال کاهش و یا مرگ باکتری های مفید بر اثر تنش های محیطی می باشد. به عنوان مثال در آبمیوه ها و ماست های پروبیوتیک وجود اسیدیته بالا سبب غیرفعال سازی سویه هایی از باکتری های مفید در اثر تنش های محیطی به حداقل میزان خود می رسد، علاوه بر آن باکتری ها به طور یکنواخت در نوشیدنی پخش می گردند. در نمونه ای از نی های تولید شده کنونی، باکتری های لاکتیکی پروبیوتیک (لاکتو باسیلوس روتری) در ساختار نی تعبیه شده اند که پس از مصرف ماست به همراه نی، به دستگاه گوارش مصرف کنندگان وارد می شوند. اطمینان از دریافت دوز لازم برای پروبیوتیک بودن محصول تنها با نوشیدن 100 میلی لیتر از ماست نوشیدنی، از دیگر مزایای این سیستم است . به بیان دیگر حضور 99 میلیون باکتری مفید لاکتو باسیلوس روتری در نی می تواند مصرف کنندگان را در هر گروه سنی از کودک تا بزرگسال از بروز خواص سلامتی بخش نوشیدنی مطمئن سازد. نی های تولید شده در دمای محیط، به مدت 16 ماه در پوششی متشکل از پلی اتیلن/آلومینیوم/پلی اتر قادر به حفظ ویژگی های سلامت بخش خود هستند. 

+ نوشته شده در  جمعه بیست و ششم آبان 1391ساعت 11:49 قبل از ظهر  توسط یک جوینده دانش  |